Facebook bouwt eigen kerncentrales om AI van elektriciteit te voorzien
Terwijl West-Europese landen al 20 jaar proberen hun kerncentrales te sluiten, gaan Amerikaanse privébedrijven nucleaire capaciteit opbouwen.
Deze week schreef Meta, het bedrijf achter o.a. Facebook, Instagram en Whatsapp, een aanbesteding uit om 1 tot 4 gigawatt aan nucleaire capaciteit te ontwikkelen in de Verenigde Staten. Ter referentie, 1 gigawatt kan ongeveer 750.000 huizen van stroom voorzien. Tegen het begin van het volgende decennium wil Meta de nucleaire capaciteit online hebben. Het bedrijf overweegt zowel klassieke grote nucleaire reactors als kleinere modulaire units.
Meta zegt de capaciteit nodig te hebben om z’n AI-modellen van stroom te voorzien. AI-bots, zoals o.a. het bekende ChatGPT, zullen de stroomvraag de komende jaren immers exponentieel doen toenemen.
Eerder dit jaar investeerde Microsoft al in de heropening van de oude “Three Mile Island” kerncentrale in Pennsylvania. Deze kerncentrale werd gebouwd in de periode 1968-1970, en is wereldwijd bekend omwille van een nucleair ongeval op 28 maart 1979. Bij dat incident, dat omschreven wordt als het meest significante kernongeval in de VS, kwam een aanzienlijke hoeveel radioactief gas in de atmosfeer terecht.
Ook Microsoft, dat hoofdaandeelhouder is van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, zegt kernenergie nodig te hebben om z’n AI’s van stroom te voorzien.
Tja, “nodig” is een groot woord. Ze hebben veel stroom nodig. Er zijn vele manieren om dat te doen zonder CO2 uit te stoten (wat voor hen een vereiste is dankzij gemaakte beloftes).
Als ze nieuwe gaan bouwen, zou ik versteld staan als ze die op zo’n korte tijd operationeel krijgen. De 3 nieuwe Europese reaktoren duurden allemaal bijna 20 jaar om te bouwen en kosten een veelvoud van het beoogde budget. Good luck.