Digitale meter mogelijk toch niet verplicht voor iedereen
De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) vraagt zich af of de verplichting van de digitale meters herzien moet worden.
Tegen juli 2029 moeten alle Vlaamse huishoudens over een digitale gas- en elektriciteitsmeter beschikken. In de weg daar naartoe zouden 80% van de gezinnen al digitale meters moeten hebben tegen eind 2024. Momenteel staat de teller op ongeveer 50%.
In een recent advies (december 2023) vraagt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) zich echter af of het wel nodig is om bij iedereen digitale meters te plaatsen.
Duurder dan gedacht
De installatie van de digitale meters in Vlaanderen valt immers duurder uit dan vooropgesteld. Ruwe kostenindicaties geven aan dat de kost van de uitrol kan oplopen tot 2,5 à 3 miljard euro, en 1,7 miljard euro daarvan zou nog uitgegeven moeten worden (en kan dus bespaard worden). De kosten zouden hoger liggen dan in de rest van Europa, en dat verandert de kosten-batenanalyse.
LEES OOK: Fluvius vraagt 821€ voor bekabelde digitale meter
Met andere woorden, de voordelen (automatische meteropnames, mogelijke besparingen, invoering capaciteitstarief, …) wegen mogelijk niet op tegen de hoge kostprijs van de installatie. De SERV vraagt dan ook om een nieuwe kosten-batenanalyse.
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft in een reactie aan vrt al laten weten dat ze het nut van de digitale meters niet in vraag stelt, maar het tempo en de prioriteit van de uitrol wel.
Digitale gasmeter nog nuttig?
Overigens verplicht de EU ons enkel om digitale elektriciteitsmeters te installeren, niet om digitale gasmeters te installeren. De Vlaamse regering heeft ervoor gekozen digitale gasmeters te verplichten omdat ze dacht daarmee het verbruik te kunnen verlagen.
OOK INTERESSANT: Vlaamse premie voor elektrische auto uitgesteld tot februari 2024
Door de energietransitie zal iedereen in Vlaanderen op termijn moeten overschakelen naar een elektrische vorm van verwarming, dus de vraag rijst of het nog wel de moeite is om bij iedereen een digitale gasmeter te installeren.
Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.
Goed nieuw,iedereen die zonnepanelen heeft is tegen de digitale meter.Gaat een hoop onrust weghalen en mogelijke rechtzaken, want het blijft een criminele beslissing van de overheid om de mensen zo te pakken..
Als je de aanbeveling eens echt leest, zou je zien dat er letterlijk in staat om bij bepaalde categorieën als klanten met zonnepanelen, warmtepomp of EV zeker WEL een digitale meter te plaatsen.
Er wordt vooral afgevraagd of het de moeite is om die ook te plaatsen bij zeer kleine verbruikers of verbruikers die eenvoudig voorspelbaar zijn.
En eigenaars van zonnepanelen (ikzelf inbegrepen) moeten uiteindelijk niet klagen: ze hebben op het moment van de plaatsing van die meter, hun panelen al lang terugverdiend en bij nieuwe installaties weten ze het al vooraf.
Peter dat je voor jezelf spreekt geen probleem mee maar voor iedereen spreken?
Ik heb zelf zonnepanelen en heb ook veel vrienden met zonnepanelen en we hebben allemaal een digitale meter en zijn daar niet tegen.
Dat is dus al niet iedereen.
En wat is dan je goede nieuws? De digitale meter is er al jaren en nog maar weinig rechtzaken gezien met een vonnis in het nadeel van de digitale meter.
Dat een of andere politica vlak voor de verkiezingen vlug nog wat extra stemmen wil scoren bij een paar goedgelovige Vlamingen zal echt het verschil niet maken.
Dus diegenen die GEEN digitale meter zullen krijgen, betalen maar 2,5 kWpiek capaciteitstarief, de anderen op basis wat ze effectief afnemen. Gaat men dan een algemeen capaciteitstarief invoeren gelijk voor iedereen? Dan zijn we terug achteruit en is het gewoon een verdoken belasting
Een verdoken belasting om hopelijk onze netten beter te elektrificiëring naar de toekomst toe laat ons hopen.
Lijkt mij onmogelijk om niet iedereen verplicht van een digitale meter te voorzien!! Gelijkheidsprincipe telt dan ook voor iedereen. Veel rechtszaken zullen volgen als men het niet toepast
Mijn stem heeft NVA zeker niet in dit geval. Louter campagne voeren en rapporten vragen op de kop van de belastingbetaler.
De meeste mensen zijn behoorlijk goed op de hoogte over hun verbruik. Is de digitale meter de ideale oplossing dat moet zich nog uitwijzen.Iedereen weet ondertussen dat als je s’avonds thuis bent en gaat koken en je bijvoorbeeld de oven en enkele vuren aan hebt om je eten te bereiden dat je digitale meter je verbruik gedurende een bepaalde tijdspanne gaat pieken en dat is nu het grote probleem op deze piek gedurende een bepaalde tijd van verbruik ga je belast worden. Voor een gezin waar de partners allebei overdag werken is dit een kost wat niet te onderschatten is. Jammer maar helaas de kleine man zal zoals altijd niet veel kunnen doen aan deze situatie.
Laten we eens stoppen met alles te verplichten. Mogen we zelf nog iets ondernemen? Alles maar digitaliseren zodat ze ons kunnen controleren en eventueel manipuleren. Dat is spijtig genoeg de toekomst. Als er iets verplicht wordt dan zal dat altijd nadelig zijn voor de klant, ALTIJD, denk daar maar eens goed over na. Iets uitvinden dat voordelig is voor de klant bestaat niet. Altijd maar om de brave burger te onderdrukken, democratie noemen ze dat.
De digitale teller kan weldegelijk voordelen hebben!
Als je deze kan gebruiken als een manier om het verbruik te stabiliseren, minder grote pieken en dalen, kan je de infrastructuur optimaler gaan gebruiken.
Deze moet namelijk altijd voor de maximale throughput voorzien worden.
Uiteraard moeten deze mogelijke besparingen, optimalisaties dan wel nog eerlijk verdeeld worden zodat ook de klant hier iets van terug ziet.
Ik hoor langs alle kanten meer ne meer mensen die terug naar een authoritair systeem willen, maar denk dat die mensen toch maar beter 2x nadenken.
Denk je dat als je 1 persoon, 1 partij aan de macht brengt, dat deze dan de rechten en belangen van de gewone man/vrouw gaan dienen?
Ik vermoed juist het tegenovergestelde!
Denk even terug naar het verleden, en volg niet blindelings wat bepaalde populistische partijen / politiekers zeggen!
De analoge noch de digitale meter zijn ooit verplicht geweest.
Net zoals een smartphone geen verplichting is.
Je was en bent als klant altijd vrij om al dan niet een gas- en/of elektriciteitsaansluiting te nemen.
Je huurt die meters ook van de netbeheerder.
Staan die voorwaarden je niet aan ben je als “brave burger” volledig vrij het allemaal zelf te regelen.
Denk daar maar eens goed over na. 🙂
beste victor, U leeft waarschijnlijk in een droomwereld. Zelf regelen, als je een windmolen plaatst voor stroom moet je die onmiddellijk verwijderen. Is al gebeurd in de gemeente Ham. Je bent VERPLICHT om je aan het net aan te sluiten, en dan volgen al de andere verplichtingen.
Nee Mr. Keusters. Graag geen verkeerde informatie verspreiden.
Er is in België helemaal geen verplichting om je aan het openbare elektriciteitsnet aan te sluiten. Die info kan je vinden bij Fluvius en er zijn zelfs al parlementaire vragen over gesteld met hetzelfde antwoord.
Geloof je dat niet vraag het dan zelf maar na bij de bevoegde instanties ipv uw dromen voor waarheid te verkondigen.
Na de meest recente update van Fluvius, de Vlaamse netbeheerder, mag je van hen ook al particulier een windmolen opstellen. Of dat effectief mag hangt van de lokale voorschriften voor het bekomen van een omgevingsvergunning af.
Maar daar ging het hier niet over. Er is immers ook geen beperking op een off grid PV installatie met de nodige accu opslag.
Het besluit blijft dus hetzelfde: wie kiest om zich op het openbare elektriciteitsnet aan te sluiten omdat hij, om welke reden dan ook, niet kan voorzien in zijn eigen elektriciteitsbehoefte tekent vrijwillig een overeenkomst met de netbeheerder en dat houdt o.a. in dat men een meetinstallatie moet plaatsen (en het is uiteindelijk de eigenaar van de meetinstallatie die zal bepalen welke dat is en niet de huurder) en dat men de netbeheerder en zijn technici toegang moet verschaffen tot de plaats waar de meetinstallatie staat.
Geen beperking op een off-grid installatie ? Ik lach me kapot ! Waar haal je die bewering vandaan ? Bij de installatie van mijn zonnepanelen heb ik hierachter geïnformeerd bij de keurder en het antwoord was dat dit verboden is in België ! Je kan een netafscheider laten installeren, maar dan kan je fluiten naar je keuringsattest, zo gaat dat hier in dit land.
@Hibernatus: heel eenvoudig, nl. uit eigen ervaring. Ik heb nl.al enkele jaren een gekeurde installatie met dubbele netafscheider. Een automatische in de omvormers (technisch verplicht bij netuitval) en een manuele (niet verplicht maar eigen keuze om zelf te kunnen kiezen wanneer ik me aansluit op het openbaar net of niet. In beide gevallen (autoafkoppeling en/of manuele afkoppeleing) schakelt de gehele woning binnen 20 mS over van netvoeding naar back up voeding en start de PV omvormer zichzelf terug op om zonnestroom te blijven leveren.
Dat is technisch dus zelfs nog meer beperkend (o.a. door de max. faseverdeling) dan een volledige off grid installatie.
Ik gebruik het openbaar net alleen nog om via betaling overproductie terug te leveren. Niet meer voor afname. Wanneer dat geen financieel voordeel meer oplevert kan de woning volledig fysiek van het net worden afgekoppeld en is er zelfs geen netafscheider meer nodig want je bent niet meer fysiek gekoppeld aan het openbaar net.
Dan zijn er ook geen beperkingen meer in aantal kVA van de omvormer, aantal fases, enz.
Je zou er beter het AREI op nalezen ipv dingen uit je duim te zuigen die beter in je kraam passen. Daarvoor zijn de commentaarsite van o.a. HLN of de toog van de lokale kroeg beter geschikt.
Wie laatst lacht dus best lacht. 🙂
Ik spreek jammer genoeg voor u ook uit ervaring, maar daar leest u voor de gemakkelijkheid blijkbaar over, omdat het beter in uw kraam te pas komt…. laat uw installatie maar eens keuren en zie wat er gebeurt… ik lees ook niet wie uw afscheider geplaatst heeft..? Als je er zelf verstand van hebt of een bevriend electricien ‘aan de toog’ kunt overtuigen om dit te plaatsen is alles mogelijk natuurlijk. Maar ja, als hetgeen een officiële keuringsinstantie zegt voor u al ‘uit de duim zuigen’ is dan houdt elke normale discussie meteen op natuurlijk…. ik doe niet mee aan om het even wat verkondigen om mijn groot gelijk te halen, dat laat ik aan anderen over ! Succes nog aan de toog !
@Hibernatus: ik moet nergens over lezen omdat het dan beter in mijn kraam past. De wetgeving en reglementering is in Vlaanderen immers voor iedereen dezelfde.
Mijn installatie is zelfs eind 2021, na een uitbreiding, nog technisch gekeurd en goed bevonden. Ook dat was geen probleem.
Dat schreef ik al maar daar heb je blijkbaar overheen gelezen. Ik moet ze dus niet meer laten keuren want dat is reeds uitgevoerd en met succes.
De volledige installatie werd overigens geplaatst door een erkend installateur. Dat is ook niet belangrijk want het is het erkend keuringsorganisme dat de keuring uitvoert en niet de installateur.
Het is niet omdat jouw installatie niet aan de wettelijke voorwaarden voldeed dat dit daarom ook bij een ander zo is. Je moet je fout dus gaan zoeken bij je eigen installatie of de installateur die jij koos en de installatie niet door de keuring kreeg.
Overigens werd nog dit jaar de regelgeving voor on grid installaties in Vlaanderen versoepeld. Men mag nu al een omvormer(s), zonder bijkomende netstudie zoals voorheen het geval was, tot 25 kVA aansluiten op het net. En het aantal kWp dat je daar op plaatst is niet beperkt door de netbeheerder maar hangt af van de technische overdimensionering van de gebruikte omvormer.
hoe je het ook keert of draait,voor of tegenstander,de overheid en instantie’s zoals fluvius zijn er niet om te zorger dat de consument winst maakt….
wie daarin nog geloofd heeft echt problemen!
en als sommigen willen sugereren van geen aansluiting….
ik hoop in de toekomst de draad te kunnen doorknippen,definitief.
weg met die digitale en electronische controle manipulatie en diefstalpraktijken.
ik heb totaal geen behoefte om de ganse dag mijn meterke in t oog te houden of er niets misloopt wat weer eens extra kosten meebrengt.
Ik maak met de digitale meter inderdaad winst op mijn energierekening. Daar ben ik met de analoge meter nooit in geslaagd.
Maar daar moet je zelf voor zorgen en niet overlaten aan een ander.
Wie in 2024 nog vecht tegen de digitalisering van de maatschappij heeft toch het een en ander gemist. De wereld blijft immers niet hangen in het verleden omdat men zelf niet meer mee kan.
Wanneer er iets misloopt met de meter is dat overigens op kosten van Fluvius en niet op kosten van de gebruiker. Je bent immers geen eigenaar van die meter maar maakt gewoon gebruik van de aangeboden diensten en betaalt daar een vergoeding voor. Wie geen gebruik meer wil maken van deze diensten noch daar voor wil betalen staat het vrij daar van af te zien.
@victor
Onze zonnepanelen worden van het net gescheiden bij netuitval
(Via de omvormer zoals u beschrijft). Over de handmatige netafscheider kan ik geen info vinden. Is dit apparaat gekend op het internet onder deze benaming of waar kan ik hierover meer info vinden ?
Mvg
Eddy
@ Anonieme Eddy: dat heet een nulswitch of een lastomschakelaar. O.a. de Hager HIM404 is technisch goedgekeurd voor de Vlaamse markt en wordt indien volgens de specs geplaatst zonder meer technisch gekeurd volgens het AREI.
@victor
Sry. Mijn username vergeten in te vullen.
Hartelijk dank voor je duidelijke reactie. Met de gebruikte termen had ik dit niet kunnen terugvinden op het internet.
Ik ‘droom’ er van om offgrid te gaan bij een nieuwbouwproject, en probeer me zoveel mogelijk te informeren hierover.
Mvg
Eddy
@Eddy: bij een off grid heb je geen lastomschakelaar nodig want er is geen net aanwezig.
Je hebt ook geen AC/DC noch hybride omvormer nodig want de stroom van PV moet niet omgevormd worden tot de juiste wisselspanning en frequentie om eventueel afgevoerd te worden naar het net.
Off grid ben je autonoom dus alle stroom van de PV is gelijkstroom (DC) en wordt via een MPPT als DC in een accu opgeslagen die dan weer door een batterijomvormer (kijk eens op de systemen van Victron, gespecialiseerd in off grid installaties) van DC naar AC (wisselstroom) omgevormd wordt en op de juiste sinus gezet voor probleemloos gebruik voor de AC-verbruikers in en rond het thuis.
Off grid loopt niet parallel met het net dus ook geen lastomschakelaar.
Een lastomschakelaar dient nu juist om zelf, naargelang de omstandigheden, te kunnen kiezen tussen off grid en on grid.
@Victor
Nogmaals bedankt.
Als ik het goed begrijp dan gebruik jij dit laatste systeem, maar enkel om stroom op het net te zetten, en ook in geval van nood het net nog als backup te kunnen gebruiken.
Je hebt op deze wijze dan een positieve afrekening vermoed ik. Tenzij je in Nederland woont want daar betaal je nu voor teruglevering. 🙂
Inderdaad, 100% back up met een ingebouwde autoschakelaar in de Victron Quatro om bij uitval net op minder dan 20 ms over te schakelen op 100% accu en een lastomschakelaar om manueel te kiezen tussen grid en on grid. Netkoppeling is er idd nog zolang er een injectievergoeding betaald wordt voor de overproductie van panelen (tussen februari en november van ieder jaar).
Ik heb al meer dan tien jaar en dit jaar na jaar een positieve energierekening en dit in Vlaanderen. 🙂
En er bestaat een misverstand over Nederland. Tot 1/1/2027 mag je daar nog altijd je zelf geproduceerde energie salderen, ttz. wat je zelf opwekt mag je later op het jaar terugnemen. Ongeveer zoals hier met de analoge terugdraaiende teller. Maar waar je hier bij een analoge meter niets krijgt voor teruglevering van niet zelf opgenomen productieoverschotten krijg je in Nederland een vergoeding voor dat deel (ook al heb je een digitale meter).
Sommige energieleveranciers rekenen nu een terugleververgoeding aan maar die gaat gewoon af van de injectievergoeding en het saldo is nog altijd positief voor de consument. Het is dus niet zo dat je in Nederland als prosument netto moet betalen voor teruglevering. Je winst is kleiner en dat is iets totaal anders.
Verwacht wordt ook dat vanaf de datum dat de salderingsregeling ten einde komt ook de terugleverkost niet meer zal aangerekend worden.
In Vlaanderen rekenen steeds meer energiemaatschappijen trouwens voor prosumenten met een analoge terugdraaiende teller ook een onbalansvergoeding aan op basis van het max. vermogen van de omvormer en daar krijg je niets voor je overproductie.
En wie daar niet mee akkoord is kan in Nederland nog altijd een PAP en een SAP installeren (primair toeganspunt en secundair toegangspunt = twee digitale meters met elke een eigen energiecontract).
Kan trouwens ook al in Vlaanderen => een digitale meter voor de woning met een eigen energiecontract (bv. met hoge injectievergoeding indien PV) en een digitale meter waar alleen de laadpaal aan gekoppeld is met bv. een dynamisch contract waar je gaat laden wanneer de prijzen laag of negatief zijn.
Om offgrid te kunnen met het weer van het laatste jaar zal je een serieuze diesel mogen installeren Eddy! De opbrengst van mijn panelen is serieus ondermaats tegenover de voorgaande jaren. Tel het geheel van je investeringen op en je zal zien met de huidig lage stroomprijzen dat je terugverdientijd veel te lang is en het sop de kolen niet waard. Hetzij je het als hobby ziet want rijk worden ervan zal je zeker niet!
Een diesel?
Ik koppel de 77 kWh van de BEV als generator aan de generator input van de omvormer om indien nodig de woning van elektriciteit te voorzien.
Dat is dus 100% een elektrische generator.
Of de opbrengst van PV ondermaats is hangt gewoon af van het aantal Wp dat werd geïnvesteerd.
Vandaag, zwaar bewolkt, was de productie bv. al 25 kWh en de voorspelde productie voor vandaag bedraagt 40 kWh. Het verbruik vanaf middernacht bedraagt 2,5 kWh en het algoritme voorspelt voor het huidige etmaal, exclusief laadpaal EV, een verbruik van 6 kWh.
Wie een digitale meter heeft en te weinig zonneproducgtie of zelfs geen PV kan ook al een dynamisch contract afsluiten en ten volle profiteren van nog lagere energieprijzen.
De laagste prijs voor energiecomponent bedraagt nu maandag een 3 cent/kWh en bedroeg gisteren omstreeks 15:00 uur min 7,7 cent/kWh.
Waar gaat dit in godsnaam nog over! Gelieve bij het originele topic te blijven. Is de digitale meter verplicht?
Wat intereseert ons nu of je wel ofniet offgrid kan gaan.