Tesla koopt $1,5 miljard bitcoin en wil het aanvaarden als betaalmiddel
Tesla koopt $1,5 miljard bitcoin en heeft het plan opgevat om het in de toekomst te aanvaarden als betaalmiddel.
Uit een document dat Tesla aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC bezorgde, blijkt dat het bedrijf vorige maand $1,5 miljard bitcoin gekocht heeft. Na het bekend maken van het nieuws steeg de bitcoin-koers van 39.000$ naar 44.000$.
Het achterliggende idee is dat Tesla de cash die het niet onmiddellijk nodig heeft gaat beleggen in alternatieve investeringen zoals goud, goudaandelen, bitcoin of andere alternatieve munten.
LEES OOK: Europese Unie wil miljarden bijdrukken om klimaat te redden
Tesla geeft ook aan dat het in de toekomst bitcoin wil gaan aanvaarden als betaalmiddel.
Deze move geeft opnieuw extra credibiliteit aan de digitale munt. Het geeft ook aan dat Tesla het vertrouwen in de dollar stilaan begint kwijt te geraken.
Wil je nieuws zoals dit onmiddellijk ontvangen via whatsapp, schrijf je dan in op onze groep.
Op vandaag zijn er grotendeels drie soorten partijen die in Bitcoin handelen:
1. de grootste groep: particulieren die geld verliezen met speculatie op Bitcoinkoers.
2. particulieren die, per toeval, geld verdiend hebben (opgenomen) met speculatie op Bitcoinkoers.
3. de kleinste groep maar zij vertgenwoordigen het grootste kapitaal in Bitcoin: grootkapitazlisten criminele organisaties die de koers van Bitcoin beïnvloeden door de grote volumes die zij verhandelen. Zij zijn de enigen die bewust kunnen geld maken met Bitcoin.
Ik heb veel spijt van mijn aankoop van een Tesla nu blijkt dat ik geld gegeven heb aan een bedrijf dat haar overschot aan cash in Bitcoin steekt en zo criminele organisaties onrechtstreeks steunt.
@BrunoV: misschien dat je je toch best eens informeert vooraleer dergelijke conclusies te trekken. De bitcoin blockchain is volledig transparant en slechts pseudo-anoniem en daarom, in tegenstelling tot de vele foute insinuaties in de media, niet geschikt om criminele activiteiten te ontplooien. Daarvoor kan je nog altijd beter beroep doen op cash, en de traditionele banken die u wel zullen helpen om alles wit te wassen.
P.S. Bitcoin stond gisteren op zijn hoogste waarde ooit. Dat wil zeggen dat IEDEREEN die tot nog toe bitcoin gekocht heeft en bijgehouden heeft, winst doet. Dat het speculatief is klopt, maar dat het een revolutionaire technologie is die niet meer te stoppen is, en vele voordelen heeft tov bijvoorbeeld fysiek goud (ja, ook op het vlak van milieu) vergeet men er meestal bij te zeggen.
Beter voor het milieu durf ik in twijfel trekken, er wordt momenteel immers gigantisch veel energie en middelen verbruikt in het ‘minen’ van bitcoins.
Dat er momenteel geld mee te verdienen valt en er zeker voordelen aan verbonden zijn daar twijfel ik niet aan, ik stel me wel vragen bij de ‘duurzaamheid’ van het hele systeem. Het is ondertussen al een paar jaar geleden dat ik me in bitcoin verdiept heb maar als mijn geheugen me niet in de steek laat dan werkt het op deze manier:
Transacties worden bijgehouden door de gebruikers zelf, die elk een schakel van de ketting vormen. Om een nieuwe transactie (schakel) toe te voegen aan de bestaande ketting moeten er een serie berekeningen gemaakt worden, dit gebeurt door zogenaamde ‘miners’. Voor iedere schakel die een miner maakt krijgt hij als beloning zelf bitcoins, echter zodra er x-aantal schakels toegevoegd zijn aan de ketting dan halveert de beloning waardoor er steeds meer en meer berekeningen moeten gemaakt worden voor eens steeds verminderende beloning (bitcoins).
Momenteel is de hoeveelheid bitcoins die je krijgt voor het minen nog voldoende om rendabel te zijn door de stijgende waarde van de bitcoins, ik vraag me alleen af wat er gaat gebeuren zodra dit niet meer rendabel is want dan gaan mensen niet meer willen minen waardoor het maken van schakels duurder wordt en mensen commissies gaan moeten betalen op hun bitcoin transacties, dus dan is het nog maar de vraag of de bitcoins hun waarde gaan kunnen houden of niet. Only time will tell.
@Tom G, over mijn professionele activiteiten kan en mag ik niet communiceren, maar weet ik door mijn professionele activiteiten weet dat er enorm veel gefraudeerd wordt met Bitcoin. Particulieren die op Bitcoin speculeren zullen op een dag hun ogen opentrekken en verweesd achterblijven. Tot die dag lijkt er geen vuiltje aan de lucht.
@JeroenD: dat bitcoin een grote ecologische voetafdruk heeft betwist ik niet. Ik zeg alleen dat die significant kleiner is dan de nodige voetafdruk voor het delven, transporteren, opslaan, bewerken en beschermen van goud. Neem daarbij nog de voetafdruk van banken, visa, mastercard, swift (gebouwen, beveiliging, it infrastructuur,…), dan is de eindconclusie nog veel positiever.
@BrunoV: natuurlijk wordt er gefraudeerd met bitcoin. Maar er is geen enkel bewijs dat dit significant meer is dan met cash en andere traditionele witwaspraktijken. Is geen reden om het kind met het badwater weg te gooien.